Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Föreningen Hjärta polisanmäler Ivar Arpi för hets mot folkgrupp

Högerdebattören Ivar Arpi fällde på kvällen den 20 maj ett uttalande på Twitter som föreningen Hjärta bedömer kan röra sig om hets mot folkgrupp. Därför genomförde föreningen en polisanmälan mot Ivar Arpi den 21 maj.

Arpis twitterinlägg beskriver att Sverige har ”fått en stor minoritet muslimer som kan explodera i våld vid minsta provokation”. Han efterlyser också att orden ”islam och muslimer” bör föras in i en ledartext i DN som handlar om kravallerna i samband med Jens Paludans koranbränningar år 2022.

Vi menar att beskrivningen ”explodera i våld vid minsta provokation” är menad att injaga rädsla för muslimer, föra tankarna till stereotyper om självmordsbombning och utmåla muslimer i Sverige som ett våldsamt och känslostyrt kollektiv, vilket är ytterligare en vanlig antimuslimsk stereotyp.

Arpis twitterinlägg har fått mycket stor spridning. På måndagskvällen den 22 maj hade det visats 174,000 gånger, och fått 1,774 gillamarkeringar.

Vi menar även att den enda rimliga läsningen av Arpis twitterinlägg är att han syftar på muslimer som grupp, och inte på de människor som deltog i de tidigare nämnda kravallerna. Detta bygger vi på tre skäl som bygger på en närläsning av inlägget:

1) Arpi efterfrågar att DN ska skriva om ”muslimer och islam” i allmänhet, inte om de mestadels oidentifierade personer som genomförde kravallerna.

2) Muslimer beskrivs ofta som just en ”stor minoritet” i den offentliga debatten.

3) Kravallerna genomfördes inte av någon ”stor minoritet”, utan av några hundra personer. Inte ens i det osannolika fallet att samtliga dessa skulle bekänna sig till muslimsk tro skulle de utgöra mer än promille av alla muslimer i Sverige.

Vi kan aldrig acceptera det antimuslimska hat som växer i vårt land. Det är dags att säga ifrån!

”Den som i ett uttalande eller i ett annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck, döms för hets mot folkgrupp.”

– Brottsbalken, 16 kap. 8 §


Föreningen Hjärta står upp för allas lika rätt och värde. Vi är en partipolitiskt obunden, mångreligiös förening för aktivister som vill bidra till ett varmare och öppnare samhälle.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: