Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Veckans krönika fredag 12 maj

Kära aktivistkamrater i vårt avlånga land!
Malå ligger i Västerbottens inland ca 70 mil från Stockholm och runt 90 mil från Göteborg. En liten ort med ca 3400 invånare.

Detta till trots har vi gjort oss kända från norr till söder, av en särskild anledning. I våra kretsar vet nog de flesta numera var Malå ligger, och vissa hittar till och med hela vägen hit.

Förra året vid den här tiden gästades vi av aktivistikonen från Stockholm, 80-åriga Ingrid Eckerman som föreläste om boken ”Den onödiga flyktingkrisen”.
Musikerna Ghazni Duo med Fardim Shams och Ruholla Ghaznavi gästade oss. En av pojkarna hade rest hela vägen från Paris.

Detta år den 13 maj, det villl säga nu på lördag, gästas vi av Umeågruppen Shamama. En av medgrundarna av nätverket NU ÄR DET NOG!, tillika föreningen Hjärtas ordförande EvaMärta Granqvist, kommer hela vägen från Skåne.

Måndag den 15 maj gästas vi av Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Tony Haddou.

Men vadan detta? Vad gör de i Malå?
Minns ni den 8 maj 2021 då det sprängdes en bomb utanför flickskolan i Kabul?

Karlstadbon Abdullah Tadjik, själv med ursprung i Afghanistan, gick då ut på Facebook och uppmanade oss att gå ut med svarta paraplyer påföljande lördag den 15 maj 2021. Tanken var en manifestion för sorg och medkänsla med det afghanska folket, och med de afghanska flyktingarna i Sverige.

Sagt och gjort. Det har vi i Malå nu gjort varje lördag sedan dess! I ur och skur i två år.

Med denna kanske lite långa utläggning ville jag, så här inför tvåårsdagen, understryka vikten av våra svarta paraplyer, och påminna er alla om vår gemensamma symbol.

Situationen i Afghanistan har inte blivit bättre under talibandernas styre. Inte heller behandlingen av Sveriges afghanska invånare. Nu hotas snarare ännu fler utsatta grupper av samma omänskliga behandling i vårt land. Men Sverige kan bättre!

Därför, kära vänner, så är det mycket viktigt att fälla upp det här svarta paraplyet även om det bara är hemma, och lägga bilden i sociala medier med våra hashtaggar.

Nu ser vi fram mot kommande lördagar att synliggöra våra svarta paraplyer på olika sätt. Fortsätta skriva insändare och debattartiklar. Påminna om det enda rimliga:
Sveriges ensamkommande ungdomar och de afghanska flyktingarna i Sverige ska beviljas permanenta arbets- och uppehållstillstånd. Nu!

#afghanskalivräknas
#sverigekanbättre
#nuärdetnog

Kontaktperson:
Håkan Stråge
070-8300085

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: