Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Veckans krönika…

… presenteras i form av ett nedskrivet tal från föreningen Läkare mot rasism. Talet hölls i Stockholm den 15 april under en av flera demonstrationer mot Tidöavtalet. Läsvärt, tycker vi! Dela det gärna vidare. 

”Vi är hedrade över att ha blivit inbjudna till den här demonstrationen. Att demonstrera är viktigare än någonsin eftersom demokratin just nu är under aktiv nedmontering: Regeringen vill kunna bevaka all vår digitala kommunikation, de delar ut skattepengar till de rikaste under hemligstämplade former, och de inför lagar som inskränker yttrandefriheten.

Men för Sveriges icke-vita invånare har det här landet aldrig varit en demokrati. För dem finns en ständig risk att bli förföljd av ordningsvakter, nekad sökta arbeten, stoppad av polis, avvisad från butiker och restauranger, nekad akutsjukvård, och i många andra avseenden helt enkelt nekad grundläggande mänskliga rättigheter.

Tidöavtalet som presenterades i oktober förra året kom därför inte som en chock. Om något var det ett förtydligande av en process som har pågått i Sverige redan i många hundra år. Ända sedan vår hyllade Linné på 1700-talet delade in människor i raser och gav dem olika status, har vi vita majoritetssvenskar noggrant och systematiskt byggt upp vårt vita överhöghetssamhälle på just de rashierarkierna som Linné hittade på.

Sveriges rikedomar grundar sig i exploatering och utnyttjande av urfolk, nationella minoriteter och icke-vita. Samtidigt så har vi på alla sätt försökt utradera det språk och de verktyg som beskriver rasism – vi har till och med tagit bort det ur vår egen lagtext. 

Vi i Läkare mot rasism ser dagligen rasism i vårt arbete. Jag som vit läkare utövar rasism, ständigt och omedvetet. Min rasism innebär en allvarlig och konstant risk för att skada andra, inte bara på jobbet utan även utanför jobbet. Vår arbetsmiljö är sämre än någonsin. Vårdplatser och bemanning skärs ner. 

Miljarder som hade kunnat bli löner till vårdarbetare tas istället ut i vinst av privata vårdbolag. Med Tidöavtalet står vi dessutom inför en situation där vi riskerar att tvingas ange våra patienter och bedöma fattiga icke-svensktalande patienter utan tolk. Detta i en samhällskontext där regeringen vill utvisa människor på rättsosäker grund och internera asylsökande i läger. 

Vi kan helt enkelt konstatera att sittande regering har kastat alla former av medmänsklighet och spärrar överbord. Internationell media och organisationer larmar om den politiska utvecklingen i Sverige. Och det som idag står i deras artiklar och rapporter, kommer att stå i morgondagens historieböcker. 

Vi i Läkare mot rasism vägrar att stå tysta medan det rasistiska systematiserade våldet trappas upp. I egenskap av läkare och människor vägrar vi verkställa den brunblå regeringens folkförföljelser. Vi kräver därför: Riv Tidöavtalet!”

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: