Varför blöder socialdemokraterna?

2020 gick ungefär 15 000 personer ur Socialdemokraterna. Det är en kraftig acceleration i medlemsraset. Vi i föreningen Hjärta har också förlorat många, både medlemmar och förtroendevalda. Under ett antal år har vi kunnat kompensera tappet med att värva internt, bland människor som varit på väg att lämna S, eller som sökt en plattform för att förändra inifrån. Men det hoppet har fortsatt sjunka sedan 2015. Vi har inte sett några analyser från S kring vilka orsakerna till att vi minskar i engagemang och medlemmar är, tvärtom är det snarare så att problemen döljs bakom glättiga framgångsberättelser som tilltagit i styrka under Magdalena Anderssons första tid som partiordförande. Minskningen i antalet medlemmar kanske tillfälligt har stannat upp, enligt de senaste rapporterna har 10 av 26 distrikt återtagit en del medlemmar, men vi tror att det är tillfälligt, för det beror nämligen inte på att något gjorts åt det strukturella problemet.

När vi frågar aktiva medlemmar som hoppar av om varför, och när vi försöker värva nya men får nej får vi nästan alltid samma svar: jag kan inte vara med i Socialdemokraterna. För att göra något åt det, måste vi veta vad problemen består av.

Vi hoppas på S, vi vill att S ska vara ett starkt demokratiskt folkrörelseparti. Ett parti som förmår gå i takt med tiden, ett parti som kan bära röst för arbetarklassen och dem som ställs utanför, för att lyckas med det behöver något ske. Vi älskar socialdemokratin och vill se den blomstra. Hur ska det gå till?

För att bidra till formuleringen av ett svar har vi tagit fram den här rapporten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: